Onze hobby: Shisundo
Een nieuw item in onze schoolkrant: interviews met kinderen die iets willen vertellen over hun hobby. Hilda Hoekstra heeft deze schoolkrant Tom (groep 3) en Karel (groep 8) geïnterviewd. Zij beoefenen een bijzondere sport: Shisundo. Wat dat precies is, lees je hieronder. Ze hebben vervolgens met z’n drieën trainer Robert geïnterviewd.
Het gesprek met Karel (groep 8), Tom (groep 3)
Hoe oud was je toen je begon met Shisundo?
Tom: Ik weet het niet precies, maar ik denk toen ik 5 of net 6 jaar oud was. Karel: Ik ben eigenlijk net begonnen, vlak voor de zomervakantie. Via “Hart voor Sport” heb ik kennisgemaakt met Shisundo.
Een pak en strepen verdienen
Karel: Je kunt een pak verdienen met Shisundo. Wanneer je nog maar net lessen volgt, zoals ik, heb je nog geen speciale Shisundo kleren. Deze kleren kun je verdienen. Tom: Mijn pak is wit met een draak. Er zijn ook pakken met daarop een man met een zwaard. Karel en Tom: Om het pak zit ook een band. Je hebt twee kleuren: de witte band en de zwarte band. In de band moet je een speciale knoop doen en je kunt – naarmate je beter wordt en meer ervaring hebt – strepen op je band krijgen. Wanneer je een zwarte band hebt, met heel veel strepen, dan ben je heel goed. Meester Robert heeft een zwarte band heeft met veel strepen. Het pak mag wel gewassen worden, maar de band nooit.
Geen sport, maar krijgskunst
Karel: Eigenlijk is Shisundo geen sport, maar een krijgskunst. Tom: Wanneer je binnenkomt moet je stil zijn en een buiging maken. Karel: Meester Robert geeft les. Hij neemt soms zijn eigen vrouw en kinderen mee. Zij doen dan ook mee. Tijdens de les doen vaak zo’n 20 kinderen mee.
Zijn er ook wedstrijden?
Karel: Er is 1 clubkampioenschap en 1 tournooi.
Wat is er nu zo leuk aan Shisundo?
Tom en Karel: Alles is eigenlijk wel leuk. Tom: maar niet leuk is als je pijn hebt door het vechten.
Heb je je wel eens trots gevoeld tijdens of na Shisundo?
Tom: Tijdens de oefeningen of het vechten.
Karel: Toen ik een partijtje had gedaan en had gewonnen. Dat gebeurt nog niet zo vaak, want ik ben wel sterk, maar beheers de technieken nog niet altijd even goed.
Het interview met Robert Eenshuistra (Sisundo-meester)
Uit welk land komt de vlag die aan de muur hangt?
Zuid-Korea. Zijn vrouw Marjan: Het is een vlag met veel symboliek. Alle elementen: water, vuur, aarde en licht zitten erin verwerkt. Er zit ook een cirkel in met rood en blauwe. Dat is zoiets als: man/vrouw.
Waarom vindt meester Robert Shisundo leuk?
Leuke vraag! Wat kan ik daar nu over zeggen. Ik ben ermee opgegroeid. Het was iets dat hoorde bij mijn opvoeding. Verder is het iedere keer weer nieuw, elke keer anders. Het gaat om zelfontplooing en zelfontwikkeling die me scherp houdt in het leven: bij succes en tegenslagen.
Waarom doen we de buiging?
Met een buiging toon je respect. Het is een manier van elkaar groeten in het oosten. Het staat voor een goed begin en een goed einde. “Ik weet dat ik me aan de regels ga houden”
Waarvoor is het pak en de zwarte band?
In de tijd dat Shisundo ontstond, droegen de monniken deze kleding. Dat was 2500 jaar geleden. De naam van het pak is ’tobok’. Het pak is wit. En wit is rein / schoon. Dat betekent open staan voor ontwikkeling. Hoe viezer je band wordt, hoe meer je in je rugzak meedraagt. De strepen op de band zijn een symbool voor de vaardigheden die je hebt ontwikkeld.
Hoe oud was je toen je begon?
Ik ben begonnen tussen mijn 7e en 9e jaar. Het werd serieus vanaf mijn 9e / 10e jaar.
Heb je eens in Zuid-Korea tegen een Koreaan geshisundood?
Ik heb wel eens in Zuid-Amerika gevochten, dat was tegen meerdere Koreanen. Zijn vrouw Marjan: De meester van Robert kwam uit Korea. Die heeft hem van alles geleerd. Zo werd hij ook eens om 4 uur ’s nachts gebeld met de opdracht om over een half uur bij de meester te zijn. Kwam hij te laat, dan bleef de deur dicht.
Heb je ooit een blessure gehad?
Niets ernstigs. Het heeft me nooit weerhouden om wel te trainen. Om datgene te doen wat wel kon.
Doe je naast Shisundo ook ander werk?
Jawel, we doen samen ook bedrijfstrainingen. Aziatische bedrijfstrainingen.
Heb je belangrijke prijzen gewonnen?
Ik heb alle belangrijke wedstrijden gewonnen. WK’s, EK’s, veel NK’s en internationaal ook. Ik ben ook een tijd lang semiprofessioneel met sport bezig geweest. Het mooiste vind ik echter dat ik erkenning heb gekregen voor mijn eigen methodiek. Ik heb de 7e dan graad behaald. Dat is een soort promotie / doctoraal (universitair niveau).
Doe je nog steeds zelf aan Shisundo?
Ik train wel, maar vaak gaat dat meer over mijn manier van denken en reageren in het dagelijkse leven.
Zijn er nog meer kleuren banden?
In shisundo heb je drie kleuren. Wit voor reinheid, zwart voor ervaring en rood: bloed, zweet en tranen. Als je dan lang doorgaat slijt alles er weer af en wordt het wit. Dan is de circel rond.
Voor wie is Shisundo geschikt?
Marjan: Shisundo is geschikt voor iedereen vanaf een jaar of 5. In onze groep in Leek doen ook hele gezinnen mee en er zijn groepen met meer meiden dan jongens. Omdat Shisundo gaat om levenskunst, is het belangrijk een breed samengestelde groep te hebben. In praktijk blijkt Shisundo ook zeer geschikt voor kinderen met gedragsproblemen, hier hebben we veel ervaring mee.